Ponedjeljak, 05 Lipanj 2017 23:55

Evropska unija izdvaja 50 miliona eura za borbu protiv terorizma

Evropska Unija je namijenila 50 miliona eura za pomoć zemljama Zapadne Afrike kako bi formirale multinacionalnu jedinicu za borbu protiv islamista.
 
Zapadni dio Afrike postao je plodno tlo za džihadističke grupe, a u evropskim zemljama, naročito u Francuskoj, postoji strah da bi te grupe mogle da ugroze Evropu ukoliko se nešto ne poduzme.

U saopćenju EU izdatom tokom posjete visoke predstavnice EU za vanjske poslove Federice Mogherini Maliju, navodi se da Unija želi da pomogne zemljama oblasti Sahel - Čadu, Nigeru, Brukini Faso, Maliju i Mauritaniji u formiranju regionalnih antiterorističkih jedinica.

"Stabilnost i razvoj Sahela su ključna pitanja, ne samo za Afriku, nego i za Evropu. Šta god se desi na jednom od kontinenata, utjecat će i na ovaj drugi", rekla je Mogerini tokom posjete Maliju.

Zemlje oblasti Sahel su prošle godine predložile formiranje specijalnih jedinica, od kojih bi svaka bila sastavljena od stotinu dobro obučenih vojnika, koji bi djelovali u područjima koja su poznata po djelovanju džihadističkih grupa.

Nove jedinice bi bile podrška redovnim lokalnim vojnim snagama, mirovnoj misiji UN, kao i francuskim snagama u Sahelu borbi protiv džihadista.
 
Izvor: Klix.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran