Utorak, 06 Lipanj 2017 15:02

Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija: Ko je Aleksandar Jablanović koji je repetirao pištolj na Srbe

Za Aleksandra Jablanovića, koji je jučer repetirao pištolj na predstavnike Srpske liste, vezane su brojne kontroverze i optužbe, ali mu nijedna nije bila prepreka za niz državnih, pa i stranačkih funkcija, što u srpskim državnim organima, što na Kosovu.

Napad na aktiviste Srba na Kosovu samo je jedan u nizu njegovih incidenata i pravo je pitanje kako, uprkos tome, opstaje i u politici i na slobodi, piše Blic.

Jablanović, sada predsjednik Partije kosovskih Srba, prenoćio je u pritvoru nakon što je prijetio repetiranim pištoljem aktivistima Srpske liste. Kako su naveli, on ih je napao dok su lijepili plakate i vikao:

-Ovo je Kosovo, ovo nije Srbija, skidajte plakate da vas ne pobijem!

Srbijanski mediji špekulišu o njegovoj povezanosti sa albanskim političarima, prije svega sa Ramušem Haradinajem i Hašimom Tačijem.

Haradinaj i Tači

Prije dvije godine, dok je bio na funkciji predsjednika Srpske liste, špekulisalo se da je uzeo 100.000 eura od Haradinaja, tvrdeći da je to za Srpsku listu, a novac je navodno zadržao za sebe.

Zbog sumnje da je umiješan u kriminal smijenjen je sa funkcije predsjednika te liste. Kako su saopćili predstavnici Srba, on se "svojim djelovanjem moralno i profesionalno diskvalificirao, pa je njegovo angažiranje postalo pogubno po interese naroda".

Poslednjih mjeseci špekulira se da je Partiju kosovskih Srba osnovao kako bi pomogao Hašimu Tačiju da formira vojsku Kosova, za šta su neophodni i glasovi srpske manjine na Kosovu, što je Jablanović u nedavnoj izjavi za "Blic" demantirao.

Kao lider Srpske liste i član Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, bio je ministar za zajednice i povratak, ali se ni na toj poziciji nije dugo zadržao. Smijenjen je jer je nazvao "divljacima" učesnike protesta, koji su onemogućili raseljenim Srbima da posjete crkvu u Đakovici.

Skoro dvije godine proveo je na funkciji državnog sekretara u Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, na čijem je čelu Aleksandar Vulin. To mjesto praktično je dobio kao nadoknadu nakon smene sa funkcije predsednika Srpske liste, a odatle je otišao nakon velikog skandala. Naime u službenom automobilu Ministarstva za rad, čiji je u tom trenutku bio funkcioner, uhapšen je njegov rođeni brat zbog sumnje da diluje drogu.

Aleksandar Jablanović bio je i zastupnik u Skupštini Srbije, ali ni tu funkciju nije obavljao bez mrlje. Agencija za borbu protiv korupcije podnijela je prijavu protiv njega, jer nije prijavio imovinu i prihode.

Osim njegovog brata, na meti državnih organa bio je i njihov otac Dragan Jablanović. Protiv njega je Specijalnom tužilaštvu u Beogradu podnijeta krivična prijava zbog sumnje za špijunažu. Smijenjen je sa funkcije predsjednika Privremenog organa općine Leposavić.

Pisalo se i o njegovim finansijskim malverzacijama. Navodno je potrošio preko 700.000 maraka dobijenih od vlasti u Beogradu bez sprovođenja postupka javnih nabavki.

Na kuću Dragana Jablanovića, krajem 2015, bačena je eksplozivna naprava, ali do danas nisu otkriveni izvršioci niti motiv napada.

Izvor: Blic

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru