Srijeda, 07 Lipanj 2017 00:32

Počeo sa 200 dolara i za tri mjeseca postao milioner

Trevor Chapman (33) radio je kao predstavnik kompanije koja prodaje solarna postrojenja.

Bio je nezadovoljan poslom, koji mu nije ostavljao vremena za porodicu. Zato je odlučio da pokrene biznis na internetu. Početnim kapitalom od 200 dolara osnovao je web site koji se bavi, kako sam kaže, prodajom “muških drangulija”.

Za samo tri mjeseca zaradio je prvi milion.

Champan prodaje kineske drangulije, poput fidget spinnera, ležaljki na napuhavanje i radničkih pantalona od kevlara – muške igračke, koje se mogu kupiti i na drugim mjestima. On je, međutim, na vrijeme shvatio da trgovina na internetu najbrže donosi prihod.

– Morate da radite, kao i na drugim mjestima, ali ne morate da se odreknete posla s punim radnim vremenom da biste se oprobali u toj vrsti posla – kaže on.

Troškovi ulaganja su bili veoma mali. Za 2,99 dolara Chapman je kupio domenu, a za otvaranje prodavnice na internetu iskoristio je probnu ponudu od 14 dolara. Njegov site lansiran je 11. novembra 2016, a osnivač je investirao u reklamu na Facebooku 100 dolara dnevno.

Chapman ipak nije bio laik, već iskusan prodavac. Prvo je nudio umjetnička djela sa religijskom tematikom, ali mu je već poslije deset sati bilo jasno da od toga ništa neće biti. Proizvod i ciljna grupa bili su suviše specifični da bi se prodavnica za kratko vrijeme razradila. Shvatio je da mora da se usredotoči na proizvode koji su dovoljno uzbudljivi.

U 2017. ležaljke na napuhavanje postale su hit na internetu. On nije bio prvi koji ih je ponudio, ali mu je posao dobro krenuo. Njih i druge proizvode kupovao je u Kini na Alibabi za pet dolara, a prodavao ih je za 60. Pri tom je u Kini našao firme koje proizvode isporučuju direktno kupcima. Samim tim, Chapman nije morao ni da ih uvozi, niti da ih pakuje.

Za iscrpljujući rad sa kupcima (servisne usluge) angažovao je ljude na Filipinima, koje plaća 700 dolara mjesečno.

Poslije svega dva mjeseca, ostvario je profit od 48 posto prije odbijanja poreza. Zbog teškoća s kineskim partnerima, koji su zamijenili kvalitetne ležaljke jeftinijim proizvodima, otvorio je vlastiti magacin u SAD, sa petoro zaposlenih. Trenutno su hit rukavice i pantalone za rad od kevlara, pri čemu radne pantalone prodaje u Americi za više od 180 dolara. Ključ njegovog uspjeha je reagovanje na želje kupaca.

– Danas imate obilje podataka o svakom pojedincu – objašnjava Chapman. Snaga trgovine na internetu je u tome što i najmanja prodavnica može da ih upotrijebi za reklamu.

Poslije samo tri mjeseca Chapman je dobio ponudu za otkup u vrijednosti od tri miliona dolara. Međutim, odlučio je da ne prodaje prodavnicu. U prvoj poslovnoj godini želi da ostvari promet od deset miliona dolara. S obzirom na njegovu maržu, prodaja mu se ne isplati.

Izvor: fokus.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran