Srijeda, 07 Lipanj 2017 14:51

Omladinci iz Foče zgrnuli milione lažnim dojavama na Facebooku

Dojave. Sigurice. Tipsteri. Siguran dobitak. Ovakvim i sličnim imenima grupa na Facebooku, prevaranti mame gramzive i lakovjerne. Željni lakih para, mnogi naivni kladioničari ostanu bez novca. Neki i bez velikih svota.

Upravo time su se bavili i uhapšeni Fočaci. Policija tvrdi da su ovi mladići prevarama na internetu oštetili više od 300 ljudi i tako zaradili milione maraka, javlja ATV.

Da bi cijela priča djelovala vjerodostojnije, najčešće se dojavljuju rezultati iz istočnoevropskih i nižih fudbalskih liga, koje su na lošem glasu što se tiče regularnosti takmičenja.

Žrtve bi podijelili u tri grupe – jednoj grupi bi slali navodnu dojavu da će pobijediti domaćin, drugoj da će biti neriješeno, a trećoj da gosti pobjeđuju. U prvom navratu ne bi tražili novac za dojavu, a nakon odigranog meča na Facebooku bi blokirali dvije grupe koje su promašile rezultat.

U ovom slučaju, treću dobitnu grupu bi ponovo podijelili na tri, izabrali novu utakmicu i prije nego što “dobitnicima” kažu o kojoj se utakmici radi – tražili bi da se uplati novac. Kako se utakmice ređaju, tako se smanjuje krug mušterija koje su pogodile tačan rezultat, ali se povećavaju iznosi kojima se plaća dojava.

Na samom kraju, kada bi ostala samo jedna žrtva, koja je na svim utakmicama pogodila rezultat i dobila novac na kladionici, tražili bi joj mnogo veću sumu, čak i nekoliko hiljada maraka. Uvjeren da će i ovog puta sigurno proći, kladioničar ne sumnjajući uplaćuje traženi novac i, kao i njegove kolege prije, gubi sve.

Iskusni kladioničari kažu – ovo se dešava samo početnicima i totalnim naivcima. Naivno je vjerovati da ne postoje namještene utakmice u mnogim sportovima i mnogim ligama širom svijeta, ali je još naivnije povjerovati nekome da bi to za relativno sitan novac prodao onlajn.

Ova mreža je toliko razgranata, da je značajan broj najčešće nezaposlene omladine počeo time bavi. U Foči, gdje su se juče dogodila hapšenja, prema nekim procjenama i više od 100 građana se oprobalo u tom, kako ga neki nazivaju, najisplativjim vidom modernog preduzetništva.

VIDEO

Izvor: fokus.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p