Srijeda, 07 Lipanj 2017 14:55

Rekorderi u Bosni i Hercegovini: U ovoj ulici živi skoro 40 razvedenih muškaraca

U Bosni i Hercegovini iz godine u godinu je sve manje sklopljenih brakova, a sve više razvoda.Princip “brzo u brak i još brže iz braka” najviše praktikuju Banjalučani.“Ulica slomljenih srca” popularniji je naziv od zvaničnog Dujke Komljenovića. Razlog je taj što ovdje živi blizu 40 razvedenih muškaraca.

Razvedeni muškarci iz ove ulice jednom godišnje organizuju zajedničko okupljanje. Kažu da nisu ponosni na broj razvoda, ali jesu na to što je veliki broj njih stupio u nove brakove iz kojih su stekli stotinu potomaka, objavila je N1.

Razvedeni iz ove ulice neće pred kamere ali hoće članovi njihovih porodica i komšije čiji su brakovi bili uspješni.”Niko nikoga neće da trpi. Slobodno mogu reći za malu sitnicu se razvode jer imam sina koji je razveden. Živio je u braku godinu dana i razveli su se, a imaju dvoje djece. Sigurna sam da malo ko hoće da trpi sitnicu”, smatra Biljana Petrušić, Banjaluka.

“Ne radi se, plate nema. Ne može se voljeti niko ako nemaš dinara i nemaš od čega živjeti”, tvrdi Rajko Štrkić, Banjaluka. Po broju razvoda Banjaluka je rekorder u Bosni i Hercegovini. Podaci Zavoda za statistiku kažu da je samo u 2016. godini okončano 294 braka. Podaci iz Popisa kažu da u gradu na Vrbasu živi 7.240 razvedenih, od čega je blizu 4.300 žena, dok je muškaraca blizu tri hiljade, navodi N1.

Razlozi su brojni.

“Od alkoholizma, nasilja u porodici ili je u pitanju nezaposlenost, odnosno smanjen ekonomski status. Nekada zna biti i razlog mješanje primarnih porodica supružnika. Do razloga koji se tiči njihovih očekivanja uglavnom ljudi su razočarani jer su bračnu zajednicu zamišljali na sasvim jedan drugi način”, objašnjava Radmila Dašić, Centar za socijalni rad Banja Luka.

Broj razvoda u cijeloj Bosni I Hercegovini je konstantno u porastu. Podaci popisa iz ‘91. kažu da je na 1.000 brakova bilo 20 razvoda, dok popis iz 2013. pokazuje da svaki deseti brak nije uspješa, te da od 1.000 brakova 100 ne uspije. Danas u BiH živi više od 100.000 razvedenih.

Izvor: Bportal.ba

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p