Četvrtak, 08 Lipanj 2017 18:04

Šokantno: Najmanje 30 oboljelih od tuberkuloze zbog pušenja nargile

Lokalni mediji prenijeli su informaciju da je posljednjih nekoliko mjeseci čak 30 osoba iz Tutina oboljelo od tuberkuloze.

Mladi u Sandžaku sve više koriste nargilu, pa se vjeruje da je ona uzrok pojave ove bolesti.

Prošle godine je zabilježen sličan slučaj u Novom Pazaru kada je desetine srednješkolaca iz jednog razreda oboljelo od tuberkoloze.

Iz Instituta za javno zdravlje Srbije i Ministarstva zdravlja navode da je broj oboljelih u Srbiji od tuebrkoloze u posljednjih deset godina u stalnom opadanju, ali, nažalost, postoje mjesta u kojima tuberkuloza pluća predstavlja značajan problem, a jedan od tih gradova je i Novi Pazar, koji na godišnjem nivou bilježi više od 50 novooboljelih građana.

Kao glavne krivce za širenje zarazne bolesti među mladima u Sandžaku krive vlasnike nargila klubova. Nargila je postala veoma popularna, a u aromatizovanom duhanu uživaju uglavnom mladi. Mladi često ne mijenjaju pisak za pušenje, već koriste isti, a crijevo nargile zbog slabog održavanja higijene zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog i mikrob tuberkuloze, koji se prenosi na korisnike.

Nargila ili šiša – kako god da zovete cijev za pušenje aromatizovanog duhana, može biti gora od cigareta, upozoravaju britanski stručnjaci.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da jedna “seansa” pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta. Samo zato što duhan u nargili miriše ljepše od onog u cigaretama, ne znači da ne sadrži iste štetne materije. Štaviše, on ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja.


Izvor: Avaz.ba

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru