Petak, 09 Lipanj 2017 18:09

Mešković: Ne treba uinat praviti spomenike koji će vrijeđati žrtve

Na području općine Zvornik, u Petkovcima, podignut je spomenik srpskim žrtavama u obliku šake – ruke s podignuta tri prsta, visine oko tri metra.

Spomenik se nalazi u neposrednoj blizini Klise, odnosno u blizini mjesta ispod brane Glinica, gdje je strijeljano na stotine Srebreničana 1995. godine.

– Govorimo o suživotu, pomirenju, toleranciji, a lokacija na kojoj je spomenik postavljen je u neposrednoj blizini masovnih grobnica i egzekucija gdje su vršena strijeljanja i 1992. i 1995. godine – kazao je Feni predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković.

Podsjeća da je Klisa mjesto u neporednoj blizini spomenika gdje je više hiljada Zvorničana iz okolinih sela pokupljeno, žene i djeca su protjerani prema Tuzli i Kalesiji, a muškarci su odvedeni do Bijelog Potoka, gdje su ih odatle kamionima vozili u Srednjoškolski centar Karakaj, u Dom kulture u Pilicu, oko 800 njih je strijeljano u Gerinoj klaonici od čega su dvojica preživjela to strijeljanje.

-Ne treba uinat u neporesrednoj blizini mjesta gdje su vršene egzekucije praviti spomenike koji će vrijeđati žrtve – poručio je Mešković.

Izvor: FENA 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p