Nedjelja, 11 Lipanj 2017 12:57

Njemački historičar Wolfgang Benz: Muslimani se ne trebaju izvinjavati zbog terorističkih djela

Neki namjerno povezuju islam sa terorizmom, iako je jasno da ta religija nema veze sa terorizmom, kaže za Al Jazeeru Wolfgang Benz, jedan od najpoznatijih svjetskih historičara čija djela su umnogome doprinijela istraživanju nacizma i antisemitizma.


 
 

Benz, koji je od 1990. do 2011. bio profesor na Tehničkom univerzitetu u Berlinu gdje je vodio Centar za istraživanje antisemitizma, krajem prošle godine je kazao da onaj "ko tuguje za jevrejskim žrtvama holokausta, a poziva na progon muslimana - ništa nije naučio", zbog čega je bio izložen kritikama.

U knjizi Antisemitizam i 'kritika islama', objavljenoj 2011. Benz, između ostalog, pita da li se mržnja nekih dijelova društva prema Jevrejima smije i može porediti sa stigmatizacijom drugih manjina širom svijeta.

Većinska društva, objašnjava Benz, teže ka tome da pri pokušaju da se odvoje i ukažu na razlike između njih i 'drugih' (manjine u društvima) generaliziraju - daju uopćene izjave o manjinama.

“Čovjek ne uči samo iz prošlosti. Ljudi moraju naučiti da su ljudska i građanska prava svugdje u svijetu univerzalna i da se to odnosi na sve manjine“, kaže Benz.

Upitan da procijeni do kada će se muslimani morati opravdavati za napade koje čine neki “u ime islama“, Benz kaže da oni to ne moraju:

“Muslimani se ne trebaju, zato što su muslimani, izvinjavati za teroristička djela koja su počinjena zloupotrebom religije. Krivi su oni koji su prouzrokovali teror.“

Ističe da histerija prema dolasku stranaca u svijetu postoji već dugo.

“Figura razmišljanja o 'jurišu muslimana' na Zapad je nastala 1453. tokom osvajanja Konstantinopolja, a 'nahranila' se opsadom Beča 1529. i Turskim ratom 1682-1699. Napad u New Yorku 11. septembra 2001. je izazvao nove antimuslimanske efekte, a za demagoge je on fundamentalan kada je u pitanju 'kritika islama'“, navodi.

Tako je, objašnjava Benz, stvorena podloga za histerične reakcije tokom izbjegličke krize. Iako su ekstremni desničari izašli kao gubitnici izbora u Holandiji i Francuskoj, Benz smatra da i dalje postoji razlog za brigu.

“Pobjede razuma na izborima u Holandiji i Francuskoj su bile jako tijesne i zato postoji razlog za brigu.“

Izvor: Bportal.ba

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran