Nedjelja, 11 Lipanj 2017 18:27

Konačno pao: Ruska policija uhapsila muškarca koji je upravljao igrom "Plavi kit"

Osobu koja je navodni "mastermind" iza suicidalnog kulta čiji su cilj bila ranjiva djeca i koji je osmislio igru "Plavi kit" uhapsila je policija u Rusiji.

Zove se Ilya Sidorov i ima 26 godina, optužen je za poticanje djece na samoozljeđivanje i pozivanje na samoubistvo u izopačenoj igrici povezanoj s "Izazovom Plavog kita", piše Independent. Ova igra povezana je s više od 130 smrtnih slučajeva.

Djeca koja su se uključivala u igru dobijala su upute da se režu, gledaju horor filmove i da ne spavaju. Sve to su bili njihovi "zadaci" unutar igre, a čini se kako je namjera bila da se našteti mentalnom zdravlju djece. Kada bi došlo do pedesetog dana izazova, djeca bi dobila uputu da izvrše samoubistvo.

Prije nego što je uhapšen, Sidorov je u svoju grupu uvukao oko 30 djece iz Moskve.
Bio je poštar i nekontrolirano je jecao dok ga je policija ispitivala o smrti djevojčice koju je nagovorio da se baci pod voz.

Ruska ministrica unutrašnjih poslova potvrdila je njegovo hapšenje te je rekla kako je uhapšen u akciji koja je pokrenuta nakon što je Sidirov nagovorio djevojčicu od 14 godina da pokuša samoubistvo.

Za Mail Online je izjavila kako je u njegovom stanu pronađeno pet mobitela, tablet i nekoliko SIM kartica.

- Osumnjičeni je pojasnio kako je on administrator takozvane samoubilačke grupe koja je imala 32 člana, od kojih su svi bili maloljetni. On im je zadavao zadatke kojima je cilj bio da sebi nanose povrede koje bi ih potaknule na samoubistvo - izjavila je ministrica.

 VIDEO

Izvor: Agencije 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran