Petak, 16 Lipanj 2017 19:55

Rođena Beograđanka, ekspert za marketing: Ko je Ana Brnabić, prva žena na čelu srpske Vlade!

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID.

* Rođena 28. septembra 1975. u Beogradu.

* Poslije Pete beogradske gimnazije 1994. odlazi na američki Univerzitet Northwood i tamo tokom 1998. završava studije poslovne administracije, a zatim na engleskom Hull univerzitetu završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga

*Govori engleski i ruski jezik

* Tokom studija u Londonu radila je za "Srpski informacioni centar" čiji je glavni zadatak bio da održava kontakt između reformistički nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

* 2002. vraća se u Srbiju i radi prvo u Programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU, a zatim prelazi u USAID

* 2011. zapošljava se u američkoj kompaniji za razvoj vjetroelektrana "Continental Wind Serbia" i 2013. postaje direktor

* Aktivno učestvuje u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. i postaje predsjednik UO

* Dobitnica je priznanja "Biznis dama godine" u kategoriji društveno odgovorno poslovanje za 2013.

* 2016. postaje ministar državne uprave i lokalne samouprave

IMOVINSKA KARTA
Plata ministra 88.825 dinara
Stan i potkrovlje 327,82 m2, kupovina
Kuća 167 m2, naslijedstvo
Garaža 19 m2, kupovina
Stara devastirana kuća 30 m2, naslijedstvo
Automobil "Toyota Rav 4", lizing
Ušteđevinu ima

PROČITAJTE I ŠIRU BIOGRAFIJU ANE BRNABIĆ

Ana Brnabić je menadžerka, nekadašnja ministarka državne uprave i lokalne i bivša potpredsjednica Upravnog odbora NALED. Prva je ministarka koja se javno deklarisala kao homoseksualka.

Završila je Petu beogradsku gimnaziju 1994. godine. Na univerzitetu Nortvudu u Mičigenu završila je studije poslovne administracije 1998. godine, nakon čega je stekla MBA diplomu iz marketinga na Hul univerzitetu u Engleskoj.

Krajem 2001. vraća se u Srbiju, gdje je radila za različite američke konsultantske firme na projektima razvoja lokalne samouprave, a koje je finansirao USAID. Od 2002. do 2011. radi u USAID-u, a kao najznačajniju inicijativu u tom periodu, u zvaničnoj biografiji navodi osnivanje Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) 2006. godine. Od 2011. radi u američkoj kompaniji za razvoj vjetroparkova Continental Wind Serbia, a od januara 2013. je i njen direktor. U isto vrijeme potpredsjednica je Upravnog odbora NALED-a od 2013, a od aprila 2016. godine je i predsjednica UO ove poznate javno-privatne alijanse koja okuplja lokalne samouprave, privatna preduzeća i nevladine organizacije.

Za Brnabićevu je šira javnost čula u oktobru 2015. tokom afere "Lidija Udovički", kada je sajt Telepromter objavio transkript telefonskog razgovora između Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre nekadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i direktor EMS-a Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona eura od spomenute američke firme Continental Wind Serbia, ne bi li vjetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Premijer Vučić je na to odgovorio optužbama na račun Continental Wind Serbia tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Bidenu  u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Brnabićeva je, međutim, zajedno sa direktorom EMS i ministrom energetike Aleksandrom Antićem, na konferenciji za medije u Vladi Srbije odbacila navode o bilo kakvom pokušaju reketiranja. Otprilike u isto vrijeme, u medijima se pojavila informacija da bi Ana Brnabić trebalo da bude na čelu "deliveri junita" u Vladi Srbije, ali prema pisanju medija "deliveri juniti" nisu nikada zaživjeli. U martu 2016. je u javnoj debati došla u sukob sa Fiskalnim savjetom koji je osporio isplativost uvođenja onlajn fiskalizacije, za šta su se, sa druge strane, NALED i Brnabićeva, nedvosmisleno zalagali. Članica je Upravnog odbora Peksim fondacije koja obezbjeđuje stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridš studentima iz Srbije i Makedonije. Predsjednica je savjetodavnog odbora Etno mreže, udruženja proizvođača rukotvorina.

U avgustu 2016. mandatar za sastav nove vlade Aleksandar Vučić predložio ju je za ministra državne uprave i lokalne samouprave, što je ona objeručke prihvatila.

Izvor: Kurir 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru