Subota, 17 Lipanj 2017 15:02

Otvorena prva "liberalna" džamija: Žene bez marama, mole se zajedno sa muškarcima

Prva "liberalna" džamija otvorena je jučer u Berlinu, a specifična je po tome što se u njoj mogu podjednako i zajedno moliti muškarci i žene, te je vode žene imami. 

Džamija nosi ime Ibn-Rušd-Goethe, kao spoj islamskog učenjaka i filozofa Ibna Rušda te njemačkog književnika Johanna Wolfanga von Goethea, a otvorena je u protestanskoj crkvi uz prisustvo velikog broja gostiju iz zemalja Evrope i SAD-a.

Mnogi su zadovoljni ovakvim potezom, međutim, da je puno i onih koji su su se protivili otvaranju ovakve džamije dokazuje to što je otvorenje prošlo pod snažnom zaštitom njemačkih policajaca. Radikalni portali prenijeli su vijest o otvaranju berlinske džamije kao "uvredu islamu i kršćanstvu", te su se strogo pobunili.

Iza ideje o prvoj liberalnoj džamiji stoji islamska aktivistica za prava žena tursko-kurdskog porijekla Seyran Ates, koja je njemačkim medijima izjavila kako je ova džamija otvorena za sve koji žele doći čuti propovijed ili se pomoliti. Istakla je da su dobrošli doslovno svi, te i homoseksualci, piše Deutsche Welle. Žene ne moraju biti pokrivene, jer Sezran smatra da pokrivenost čitavog tijela nema veze s islamom, već je politička poruka, a politici pred Bogom nije mjesto.

- Većina imama ima poremećen odnos prema vjerskoj slobodi, ravnopravnosti spolova i homoseksualnih osoba. Oni tumače islam iz prošlosti. Posljedica toga je da su liberalni muslimani u Njemačkoj prepušteni sami sebi - izjavila je Sezran za njemačke medije.

Smatra kako islam hitno mora biti moderniziran te njegovati dijalog s drugim religijama, a njen doprinos tome je kako će džamiju u Berlinu voditi isključivo žene - imamkinje, od kojih će jedna biti i ona.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran