Petak, 23 Lipanj 2017 19:29

Jovan Radočaj – jedina srpska žrtva Keraterma

Za zločine u Prijedoru pravosnažnim presudama do sada su osuđene 34 osobe, a suđeno im je zbog progona, mučenja i ubijanja stanovništva nesrpske nacionalnosti.

U jednom od prijedorskih logora mučen je te ubijen i Srbin Jovan Radočaj.

Kroz logor Keraterm u Prijedoru prošlo je najmanje 3.000 Bošnjaka i Hrvata, i jedan Srbin - Jovan Radočaj. Pretučen je do smrti. 

Do 2000. godine nije se znalo da je pokopan na gradskom groblju. Ekshumacijom i DNK analizom potvrđena je priča o mučenju kojem je bio izložen.

„Tragovi su vidljivi na lobanji, na grudnom košu, slomljenih rebara...“, priča Arsenije Radočaj, brat ubijenog Jovana.

Odveden zbog plakata Alije Izetbegovića

Radočaj je bio oženjen Hrvaticom Zdenkom. Živjeli su u većinski srpskom selu Ljeskare. 

„Jovan Radočaj odveden je u logor Keraterm, a kuća mu je zapaljena. Neki vjeruju da je u toj kući izgorjela i njegova supruga Zdenka“.

Na zgarištu njihovog zapaljenog doma Jovanov brat izgradio je novu kuću. Zdenka još nije pronađena. 

„Kad su poveli Jovana taj dan, ona je rekla: 'Ja sam kriva! Nemojte Jovu vodit', povedite mene'“, priča Arsenije Radočaj.

Te riječi, dodaje Arsenije, odnosile su se na plakate s likom Alije Izetbegovića, koji su bili na njihovoj kući. To im nije oprošteno.

„On je smatran neprijateljem. Neće sa njim. Ne daju“, kaže Arsenije.

Malo ih zna priču

Rijetki u Prijedoru znaju pravu priču o Jovanu. Jedan od njih je Ante Jolić, čovjek koji je bio u logoru Keraterm kada je Jovan doveden.

„Onaj što je bio zapovjednik u logoru Keratermu, ošin'o ga čvokom u čelo i kaže da mu majku srpsku: 'Ti Srbin'?“, prisjeća se Jolić.

Treću noć po dolasku Jovan je ubijen.

„Znaš ono kako je čovjeku žalosno. Kad ga tučeš, on zapomaže, zapomaže, zapomaže dok god ima svijesti. I zere dok osjeća. Kad je zamro došlo je auto mrtvačko, ono bolničko. I kad je došlo da se spisak pregleda, onda je onaj napis'o – smrt. Prirodna smrt“, priča Jolić.

Ubistvo Jovana Radočaja u Haagu je priznao Predrag Banović.

„O svojoj krivici pred vama sam se nedvosmisleno izjasnio“, rekao je pred sudom prije nego što je osuđen na osam godina zatvora. Pušten je 2008. godine nakon odslužene dvije trećine kazne.

VIDEO

Izvor: Al Jazeera

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p