Subota, 24 Lipanj 2017 15:15

Otkriven zastrašujući detalj: Ljude u londonskom požaru nije ubijala samo vatra

Stručnjaci za požare i toksine su rekli za “Sky news” da su izolacione ploče postavljene u tornju Grenfel proizvele smrtonosni gas cijanid kada su počele da gore.

Sa obzirom na to da su svi stanovi bili izolovani pomoću ovih ploča, svaki od njih se mogao napuniti dovoljnom količinom gasa koji bi ubio svakoga unutra.

Najmanje tri osobe povređene u požaru su u bolnicama podvrgnute liječenju protivotrovom za cijanid, a vjerovatno je da je veći broj ljudi obolio zbog otrova.

Gas je mogao da onesposobi neke od stanovnika tornja i spreči ih da se spase, ali stručnjaci kažu da možda neće biti moguće utvrditi njegovu ulogu u smrti ljudi, zbog stanja u kom su nađene žrtve.

Proizvođač izolacionih ploča “Celotex” potvrdio je da su njihovi proizvodi mogli da puste “toksične gasove” u slučaju požara.

Izolacione ploče su bile smještene ispod spoljne obloge fasade koja je dizajnirana kako bi zgrada spolje ljepše izgledala.

Materijali koji su korišćeni pri stavljanju izolacije i fasade su u velikoj mjeri doprinijeli brzom širenju vatre i toksičnosti njenog dima.

Britanska premijerka Theresa May izjavila je danas da oko 600 zgrada u Engleskoj ima sličnu visoko zapaljivu vanjsku oblogu fasade kao soliter Grenfel koji je prošle nedelje potpuno izgorio u požaru.

May je u britanskom parlamentu rekla da će rezultati istrage požara u soliteru u londonskoj četvrti Kensington-Čelsi biti objavljeni u narednih 48 sati.

Izvor: Dnevni Avaz 

Preporučujemo:

Bijela kuća odredila pravilnik muslimanima za ulazak u SAD

Trump se na pressici udvarao novinarki

Za sretan let: Bakica ubacila novčiće u otvor motora, avion evakuiran