Subota, 24 Lipanj 2017 15:18

Trideset godina hadžihanuma Fata Holjan bajrame dočekuje sama

Trideset godina u sarajevskom naselju Soukbunar sama živi hadžinica Fata Holjan.

Svaki dan hadžinica ide na mukabelu u džamiju na Soukbunaru
I u komšiluku i u džamiji, za hadžinicu svi imaju samo riječi hvale

 

Ostala je bez muža, a nedugo zatim i bez kćerke. Sada sve trenutke u životu preživljava sama, a ona najbolje zna kako.

- Sama sam u kući, ali elhamdullilah, dođu komšije, obiđu me, oni mi makar vrata otvore, kada svog nikog nemam – priča nana Fata koja posti od sedme godine života, a ove godine puni 89.

I dok se penjemo uz strmu ulicu koga god upitamo za hadžinicu, svi imaju samo riječi hvale, te kažu da se na bolja vrata nije moglo pokucati.

I zaista, nur koji zrači iz njenih očiju, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Nanu ne nalazimo u kući, prva komšinica kaže da je otišla u džamiju na mukabelu.

Iako narušenog zdravlja ova hadžihanuma svaki dan tokom ramazana silazi do Hadži Turhanove džamije na Soukbunaru, a sretna je ako je ko od komšija poveze nazad do kuće automobilom.

Hadžinicu Fatu u džamiji svi srdačno selame, grle i ljube, pitaju za zdravlje.

- Evo komšinica me za iftar sokom počastila, da je Allah nagradi. A ja ti, sinko, već 20 godina postim tri mjeseca zaredom, dva mjeseca prije ramazana, redžeb i šaban i onda ramazan. I naš najvoljeniji poslanik Muhammed a.s. postio je prije ramazana, jer je to dobra priprema za ramazan - kaže hadžinica, a ne skida osmijeh sa lica.

I nakon Bajrama hadžinica Fata postit će još šest dana.

- Poslanik nas je podučio da onaj ko isposti ramazan i nakon njega još šest dana mjeseca ševvala to je kao da je cijelu godinu postio. I tako ja postim i tih šest dana, a postim bogme i druge nafile tokom godine, za mubarek dane i noći, a sve to u nadi da će Allah dž.š. biti zadovoljan sa mnom – ističe.

Da izdrži sve životne nedaće pomaže joj, kaže, vjera u Boga.

- Samo se, sine, u Njega treba uzdat. Mene vjera i ibadet drže, i da budem zdrava i da mogu otići u džamiju i da mu se u kući pomolim, da učim i da molim i za komšije i sve muslimane širom svijeta. Hvala Mu pa mi je dao snagu – kazala je hadžihanuma.

Uoči Bajrama ide u zijaret na kćerkin mezar, da uredi okolo i da prouči koji redak iz Kur'ana za njenu dušu.

- Bajram dočekam sama, ali obavezno napravim baklavu jer mi tokom dana uđe neko od komšija, pa da ih počastim. Poradi se po kući obavezno, da je sve mirisno i čisto, ali najbitniji je osmijeh, pa kada ti nekog nasmijan dočekaš, kažeš mu lijepu riječ, dobro si ga ugostio – ističe nana Fata.

Na hadž je išla prije 27 godina i kaže da joj je to najljepši događaj u životu.

- Tri godine sam odvajala od penzije da odem na hadž i hvala Allahu uspjela sam otići autobusom. Išla sam sama, a malo nešto para skupila i da ponesem. Ništa ljepše nakon toga nisam doživjela – zaključuje hadžihanuma Fata Holjan.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p