Srijeda, 28 Lipanj 2017 15:00

SIPA će utvrditi porijeklo Dodikovog novca: Predsjednik RS-a nije prodao stan u Beogradu

Tvrdnje predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika o porijeklu 200.000 eura koje je 29. maja unio u BiH iz Srbije demantuju podaci Katastra nepokretnosti Srbije prema kojim je stan u beogradskoj ulici Bulevar Kralja Aleksandra i dalje u njegovom vlasništvu.
 
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić otkrio je da je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik na Carinskom referetu Aerodroma u Banjoj Luci 29. maja prijavio da u BiH unosi 200.000 eura u gotovini.

Na novinarske upite o porijeklu novca, Dodik je uz salvu uvreda na račun Mektića odgovorio kako je novac dobio od prodaje dva stana koja se nalaze na broju 306 na Bulevaru Kralja Aleksandra.

Na drugoj strani, predsjednika RS-a u takvim tvrdnjama demantuju javno dostupne informacije iz Katastra nepokretnosti Srbije prema kojima se stan broj 92 još uvijek nalazi u vlasništvo Dodika dok se stan broj 91 odnedavno nalazi u vlasništvu privatne firme.

Zanimljiva je i informacija da su se Dodikove nekretnine spominjale početkom 2016. godine kada je problematizirano dizanje kredita u Pavlović banci za kupovinu nekretnine u Beogradu. Dodik je tada kazao da se stan u srbijanskoj prijestolnici nalazi pod hipotekom. Postavlja se pitanje kako je uopće predsjednik RS-a mogao tvrditi da je uspio prodati stan koji je pod hipotekom od novembra prošle godine.

Sve zavrzlame u vezi s Dodikovim unosom 200.000 eura u BiH trebala bi riješiti Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) koja će u narednom periodu ispitati porijeklo unesenog novca.

Ova informacija potvrđena nam je i u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH iz koje su nam kazali da je Dodik unio 200.000 eura u BiH dana 29. maja 2017. godine te je istu količinu novca uredno prijavio carinskoj službi na Carinskom referatu Aerodrom Banja Luka.

"Samim tim je ispoštovana zakonska procedura, dok je UIO obavjestila Finansijsko obavještajni odjel SIPA-e u skladu sa Zakonom o spriječavanju pranja novca", kazali su nam iz UIO BiH.
 
Izvor: Klix.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p