Srijeda, 28 Lipanj 2017 16:42

Podignuta optužnica protiv Mrkve i ostalih: Ćevabdžije "oprale" i utajile 3,3 miliona maraka

Nakon opsežne istrage, tužilac sarajevskog Kantonalnog tužilaštva podigao je optužnicu protiv Adnana Mrkve, Amela Ćapina, Ermina Špilje, Adisa Biberovića, Arifa Malićija, pravnih osoba "Mrkva" d.o.o. Sarajevo i "Mrkva Group" d.o.o Sarajevo, zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa poreznom utajom i pranjem novca.

 Prema navodima iz optužnice, Adnan Mrkva tereti se da je organizirao kriminalnu grupu koja je od 2012. do 2015. godine, izbjegavanjem plaćanja poreza i doprinosa te pranjem novca oštetila budžet Federacije BiH za više od 3,3 miliona KM, te su u istom iznosu stekli protupravnu imovinsku korist.

- Postupajući tužilac je uz optužnicu dostavio sudu na razmatranje sporazum o prizanju krivice sa osumnjičenim Erminom Špiljom, menadžerom grupacije "Mrkva" - kazala je Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

Optužnica je proslijeđena Kantonalnom sudu u Sarajevu na potvrđivanje.

Adnan Mrkva, Amel Ćapin, te Ermin Špilja, Adis Biberović i Arif Malići uhapšeni su u akciji "Rebus", koju su po nalogu Tužilaštva KS izveli pripadnici SIPA-e u oktobru prošle godine.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p