Četvrtak, 29 Lipanj 2017 14:21

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Rade Šerbedžija jedan je od ljudi koji su bili trn u oku nacionalistima tokom 90-tih godina na prostorima bivše Jugoslavije. 

Branka Katić tada je bila Šerbedžijina studentica

Srbijanski mediji danas su se raspisali o noći kada je Šerbedžija odlučio napustiti Beograd, 1992. godine, nakon što su njega i Branku Katić napali na ulici.

Te večeri, 27. maja 1992. godine proslavljali su u “Klubu književnika” rođenje njegove kćerke Nine.

- Za jednim stolom sjedila su tri mladića i bili su pod utjecajem alkohola. Odmah su krenuli dobacivati: “Izdajico jedan srpski, idi Tuđmanu…” Uz to je uslijedilo i niz psovki...” opisao je Rade Šerbedžija kako je došlo do toga da se odseli iz Beograda i Srbije.

To je potvrdila i njegova tadašnja studentica Branka Katić.

Kako je Rade objasnio, kriminalci su te noći pucali na njega jer ga u Srbiji neki i dan danas smatraju Hrvatom, a tih godina nisu ga podnosili.

- Ušao sam sa svojom studenticom Brankom Katić i s mojim drugarom Andrejom Popovićem u klub “Nana” koji se nalazio nedaleko od stana roditelja moje žene Lenke, gdje sam tada stanovao. Kada smo ušli, za jednim stolom su sjedila tri mladića i bili su pod utjecajem alkohola. Odmah su krenuli dobacivati: “Izdajico jedan srpski, idi Tuđmanu”… Psovali su mi majku i tako dalje. Došao sam do šanka, a dečko koji je tu radio mi je rekao da je bolje da odemo, jer su oni pijani i naoružani. Mi smo taman ispili piće, kad mi je odjeknuo pucanj iznad glave i metak se zabio u plafon”, opisao je Šerbedžija.

- Okrenuo sam se i vidio da su dvojica držala za ruku mladića koji je pucao. Bio je pijan. Jedina vrata su bila pored njih i morali smo tu proći. Rekao sam Branki: “Samo polako, bez straha”. Dok smo prolazili pored njih, ovaj što je pucao dobacio mi je šapućući: “Rade, je**m ti majku”, ispričao je glumac svojevremeno i dodao da prvobitno nije ni shvatio šta se desilo.

Zbog incidenta koji se te noći dogodio, slavni glumac odlučio je s porodicom napustiti Beograd. Jednom je rekao da zapravo ne zna gdje je njegova kuća - je li to Lika, Zagreb ili bijeli svijet.

Od 2010. godine živi u Rijeci.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru

Vatrogasac uhvatio jednu od najvećih zmija na Balkanu