Ponedjeljak, 25 Rujan 2017 21:22

Tuzla: NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017" počela danas

Danas je u Tuzli započela dugo očekivana NATO vježba "Bosna i Hercegovina 2017". Vježba se odnosi na spašavanje u situacijama katastrofa, te krizno komuniciranje, a učestvuju 34 zemlje članice Alijanse i zemlje partneri sa oko 1 200 učesnika. 

Prisutnima se, među ostalima, obratio i Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH koji je podsjetio na NATO pomoć prilikom poplava 2014 godine kada je 850 spasilaca iz 22 države Evrope pomoglo našoj državi tokom jednomjesečnog perioda pri saniranju posljedica poplava i klizišta.

Sorin Dukaru, pomoćnik generalnog NATO sekretara za bezbjednosne izazove je rekao da je današnja vježba u Tuzli 17. koju oganizuje Evroatlanski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe, a prva koja se održava u BiH.

Učesnici vježbe su istakli da su veoma zadovoljni organizacijom i gostoprimljivošću domaćina, te da će im Tuzla sigurno ostati u lijepom sjećanju. 

Terenski dio vježbe koji obuhvata spašavanje od poplava, zemljotresa, rudarske nesreće, minskog incidenta, urbano pretraživanje i spašavanje i zaštitu u slučaju hemijskih, bioloških, radioloških prijetnji će se održati u srijedu i četvrtak, a u petak će upriličena završna svečanost. 

BiH Žurnal 

Preporučujemo:

Napušteni i zapušteni: Mezarje Tušanj u Tuzli

Zašto mediji šute: Dženazi u Prijedoru prisustvovali i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, te p

Uporedili smo cijene u Zenici, Travniku, Goraždu, Tuzli, Prijedoru, Bijeljini, Sarajevu i Mostaru: G