Nedjelja, 05 Ožujak 2017 17:04

Pomozimo 26-godišnjem Nedimu: Studentu hitno potreban novac za terapiju

Nakon rukometaša i fudbaleri Goražda su se pridružili humanitarnoj akciji za sugrađanina Nedima Delića, kojem je hitno neophodno 150 000 maraka za novu terapiju.

Sav prihod od ulaznica koje koštaju tri marke, kao i sa odigrane rukometne utakmice, biće uplaćen za liječenje ovog 26-godišnjaka. 

"Sve ove akcije su način da se prikupi novac za lijek Imunoglobulin, koji košta 150 hiljada maraka, i troši se u ciklusima. Uključili su se svi u akciju, cijelo Goražde je uz nas. Odigrana je humanitarna rukometna utakmica na kojoj je prikupljeno je više od četiri hiljade maraka, a evo koliko vidim i na nogometnoj će biti isto, jer je veliki odziv. Biće održan i koncert u našem gradu. Svi nam pomažu, od načelnika pa na dalje. Dijaspora je također uz nas. Uglavnom, novac se za lijek treba prikupiti za mjeseca dana",
 kaže Nedimova sestra Medina, koja nam se javila sa nogometne utakmice. Ovo je druga akcija prikupljanja sredstava za liječenje mladog Delića. Iako je nakon prve  terapije, za koju je novac bio uspješno prikupljen, počeo dobro reagovati, ipak došlo je do komplikacija. 

"Novac koji smo u prvoj akciji skupljali je bio namijenjen za operaciju karcinoma vezivnog tkiva, od čega boluje moj brat Nedim. Međutim, došlo je do drugačijeg ishoda, jer su njegovi trombociti spali na nulu, dakle prestala je koštana srž da funkcioniše. Doktori s ovom novom terapijom žele da njegovu koštanu srž pokrenu. Postoji i način da mu ja doniram koštanu srž, međutim on u ovom stanju nije spreman na to, jer je svakog dana na infuzijama i ne može tako slab obaviti transplataciju. Zato je sada jedini način da kupimo lijek, kako bi se on oporavio", navodi Medina.

Nedimu je rak vezivnog tkiva otkriven prije pet mjeseci i od tada je sve vrijeme u bolnici u Sarajevu. "Moj Nedim ima 26 godina i student je Pravnog fakulteta u Sarajevu. Teško nam je gledati sve ovo, ali moramo se boriti za njega. Mama je stalno s njim u Sarajevu i nekako je sada sve na mojim leđima, posebno kada je u pitanju prikupljanja novca. Imam 19 i nije lako, ali kada vidim Nedimov osmijeh i kada vidim kako on daje sve od sebe i ne predaje se, onda i ja dobijam snagu da se borim za njega. Suzama nećemo ništa riješiti", kaže mlada Medina. 

Na kraju apeluje svima da budu uključeni kao i do sada u akciju prikupljanja pomoći njenom bratu. Da zajedničkim snagama podare priliku za život ovom goraždanskom studentu. 

"Cijeli grad Goražde zna kakav je Nedim momak bio, nikad niko nije imao ružnu riječ da kaže za njega. Zato i jesu svi uključeni u akciju prikupljanja pomoći. On se uglavnom ne predaje. Nada se da će uskoro izaći. Neće da prizna da je bolestan. Pravi sebi planove i razmišlja o životu. Misli o tome kako će nastaviti fakultet, pa da će upisati i drugi. Gleda naprijed i ne posustaje", kaže Medina.

Svi oni koji žele pomoći Nedimu i podariti mu priliku da ostvari sve ono što ja zacrtao kao cilj u životu, mogu to učiniti uplatom na ove račune: 

BROJ ŽIRORAČUNA JE: NEDIM DELIĆ 1862610331286758 Ziraat bankaIzvor: Source.ba