Petak, 17 Ožujak 2017 15:42

Dubički Hanibal Lektor doveden u Banju Luku: U bolnici ga čuvaju stražari naoružani do zuba

Serijski ubica Goran Kotaran (33) uz jake mjere osiguranja prebačen je iz Kazneno-popravnog zavoda Foča (KPZ) u banjalučku bolnicu.

Zbog izrazito osjetljivog slučaja, nije objavljena precizna lokacija, odnosno klinika na kojoj se trenutno nalazi ovaj osuđenik.

EuroBlic u banjalučkoj bolnici saznaje da vlada vanredna situacija, te da Kotarana čuvaju do zuba naoružani stražari.

- Sve je podređeno njegovoj i sigurnosti ostalih građana i zaposlenih, a vidi se da su oni koji ga čuvaju profesionalci u svom poslu. Na identičan način ponašaju se i zaposleni - naveo je odlično obaviješteni izvor EuroBlica.

Kotarana je u Banju Luku dovela Interventna jedinica Sudske policije RS-a iz KPZ Foča gdje robija 20 godina po pravosnažnoj presudi Vrhovnog suda RS-a iz decembra 2008. godine zbog dvostrukog ubistva u Bosanskoj Dubici.

- Kotaran već godinama ima problema sa nogom, što je bilo vidljivo i tokom suđenja prije više od 10 godina kada je nosio štake. Sada je opet došlo do infekcije koja može prouzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme. Nadamo se da će ljekari savjesno uraditi svoj posao - ispričao je izvor blizak pravosuđu RS-a.

EuroBlic saznaje da su u bolnici u Foči odbili da ukažu pomoć Kotaranu iz nepoznatih razloga, nakon čega su iz KPZ Foča osuđenika morali poslati na drugi kraj RS-a kako bi mu ukazali pomoć.

U fočanskoj bolnici jučer se nije mogao dobiti odgovor zašto su odbili primiti Kotarana, jer se nadležni nisu javljali na telefonske pozive.

U vrijeme hapšenja u junu 2006. godine Kotaran je ocijenjen kao najopasniji ubica u historiji BiH.

Nedugo nakon deportacije iz Švedske u porodičnoj kući u Bosanskoj Dubici ubio je Seada Kanurića (49) zvanog Stevo Mucavi i Predraga Vrbana (31) zvanog Pedi Lopov.

Nakon što ih je zadavio golim rukama, njihova tijela je zakopao u dvorištu kuće.

Ubrzo je uhapšen, a njegovo suđenje pratile su jake mjere osiguranja s obzirom na to da su se pojavile informacije kako se sprema njegova likvidacija.

- Kotaran je dio svog života proveo u Švedskoj gdje su ga dovodili u vezu sa više nerasvijetljenih ubistava. Nakon postupka Švedska ga je deportovala u BiH. On je ujedno bio prvi koji je tokom sudskog postupka u Banjoj Luci svakodnevno nosio pancirni prsluk - podsjetio je izvor blizak pravosuđu RS-a.

Iako je Kotaran osuđen zbog dvostrukog ubistva i nosi epitet najopasnijeg ubice u BiH, EuroBlic saznaje da je za vrijeme služenja višegodišnje kazne u KPZ Foča jedan od najprimjerenijih osuđenika.

Kotaran se nalazi u C odjeljenju fočanskog zatvora.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bivšu suprugu ubio nasred ulice pred njenim bratom

Anel ubijen kamenom i zapaljen: Istraga o svirepom ubistvu dobila filmski preokret

Zavidovići: Krivolovci u šumi ubili efendiju, a ranili njegovog zeta