Subota, 18 Ožujak 2017 12:49

Prva ispitivanja pred izbore: Koliko glasova bi dobili Vučić, Beli, Šešelj...

Kandidat vladajuće koalicije koju predvodi Srpska napredna stranka (SNS) za predsjednika Srbije Aleksandar Vučić osvojio bi 57 posto glasova na predsjedničkim izborima u Srbiji, daleko više nego njegovi protivnici tri sedmice pred izbore.

Rezultate je pokazalo istraživanje javnoga mišljenja objavljeno u petak u Beogradu.

Vučićevi protukandidati koje su predložile skupina građana Saša Janković bi dobio 11, Vuk Jeremić devet, dok bi vođa radikala Vojislav Šešelj osvojio osam posto glasova.

Istraživanje je provedeno telefonski na uzorku od 1.200 ispitanika od 8. do 14. marta, a prema tim rezultatima izlaznost je procijenjena na 56 posto.

U Srbiji je na posljednjim izborima u aprilu 2016. bilo evidentirano oko 6,7 miliona građana s pravom glasa.

Istraživanje je na tri sedmice prije izbora 2. aprila proveo Istraživačko-izdavački centar Demostat u partnerstvu s dnevnim listom Danas, a provjera rejtinga predsjedničkih kandidata temelji se na ukupnom broju birača koji su se izjasnili da će izaći na izbore.

Prema rezultatima istraživanja, Ljubiša Beli Preletačević izmišljeni lik iza kojega stoji Luka Maksimović, komičar i politički aktivist, osvojio bi tri posto glasova, a toliko birača bi svoj glas dalo i čelniku konzervativnog pokreta Dveri Bošku Obradoviću.

Sociolog Srećko Mihailović istaknuo je da su moguće promjene postotaka do 2. aprila kad se izbori održavaju, te da pretjerana prisutnost kandidata može dovesti i do kontraefekata pa je dominacija Aleksandra Vučića "blizu toga da bi njegova kampanja mogla početi davati i negativne efekte po njegov rejting".

Mihailović međutim tvrdi kako je "mala vjerojatnoća da se ugrozi Vučićev natpolovičan broj glasova, ali ta mogućnost ipak postoji".

On je, kako prenose beogradski elektronički mediji, naveo da je "Srbija partijska država" u kojoj apsolutno dominira Srpska napredna stranka, dok je oporba "urušena i posvađana".

Mihailović, također, tvrdi da političku kulturu Srbije obilježava autoritarnost građana, te da dominira "podanička politička kultura".

Predsjednički izbori u Srbiji bit će održani 2. april a Republičko izborno povjerenstvo potvrdilo je kandidature 12 sudionika u utrci za mjesto šefa države. Dosadašnje ankete prednost daju aktualnom premijeru Vučiću, kandidatu vladajuće koalicije na čelu sa Srpskom naprednom strankom čiji je Vučić predsjednik.

Vučićevi glavni protukandidati su bivši pučki pravobranitelj Saša Janković, nekadašnji šef diplomacije i predsjednik Opće skupštine UN-a Vuk Jeremić, te vođa Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj.

Unatoč dosadašnjim ispitivanjima javnoga mišljenja koje uvjerljivu prednost daju Vučiću, postoje i procjene da bi novi predsjednik Srbije mogao biti izabran tek u drugom krugu.

 

 

Saša Janković, kojeg je predložila Grupa građana "Za Srbiju bez straha" bit će prvi kandidat na glasačkom listiću na izborima za predsjednika Srbije, 2. aprila, određeno je žrijebom u Republičkoj izbornoj komisiji.

Drugi na listiću će biti Vuk Jeremić, kandidat ispred Grupe građana "Moramo bolje", treći Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta, četvrti Saša Radulović, kandidat pokreta "Dosta je bilo", a peti Luka Maksimović, kandidat Grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli - Beli samo jako".

Na šestom mestu je kandidat vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, aktuelni premijer Aleksandar Vučić, sedmi na listiću je Boško Obradović kandidat pokreta Dveri, osmi Vojislav Šešelj, kandidat Srpske radiklane stranke, pod brojem devet će biti Aleksandar Popović kandidat Demokratske stranke Srbije, deseti na listiću je Milan Stamatović kandidat Grupe građana "Za zdraviju Srbiju" i posljednji, jedanaesti na listi je Nenad Čanak kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Izbori za predsednika Srbije bit će održani 2. aprila ove godine.

Danas je i posljednji dan za zaključenje Jedinstvenog biračkog spiska. Na ovim izborima očekuje se da pravo glasa ima oko 6.765.998 birača.

Izvor: Radiosarajevo.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru