Subota, 18 Ožujak 2017 19:03

Zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU

Evropski komesar za proširenje Johanes Han pozvao je danas lidere zemalja Zapadnog Balkana da ne propuste priliku za ostvarenje snažne međusobne saradnje i rade na formiranju zajedničkog tržišta kao jednog od osnova budućeg pristupanja Evropskoj uniji.

“Sada je pravo vrijeme da region preuzme lidersku ulogu, da se prevaziđu problemi koji utiču na unutrašnje situacije u pojedinačnim zemljama i da se više ne gube ovakve prilike za ovako snažnu saradnju”, rekao je Han na početku sastanka premijera šest zemalja Zapadnog Balkana u Sarajevu.

Han je pozvao premijere zemalja regiona da pokažu “liderstvo državnika” i da iskoriste “vjetar u leđa” što je u interesu i EU.

“Sada region ima priliku da iskoristi trenutak kada ćemo imati pozitivne poruke, ili ćemo jednostavno zatvoriti vrata zbog loših poruka, ali ne treba da se igramo s vatrom, svi smo toga svjesni”, rekao je Han.

Evropski komesar je rekao da EU kao cjelina u potpunosti razumije ozbiljnost situacije u regionu i da evropski lideri razumiju koliko je bitno sarađivati sa zemljama Zapadnog Balkana, kao i da je u Briselu potvrđena evropska perspektiva tog regiona.

Han je istakao da je za proces pristupanja EU važna ekonomska integracija regiona i stvaranje zajedničkog tržišta.

 

“Predlažemo zajedničko tržište Zapadnog Balkana kao osnov za pristupanje EU u budućnosti. Naša ambicija je da uklonimo prepreke i stvorimo jedinstven ekonomski prostor, a dugoročni cilj je integrisati tržište Zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU”, rekao je Han.

Ekonomski razvoj zemalja Zapadnog Balkana, ocijenio je, veoma je važan kako bi zemlje regiona postale punopravni članovi EU ne samo u pravnom smislu, nego i smislu ekonomske snage i moći.

Sve će to jačati i vladavinu prava i pravnu državu, rekao je Han i dodao da je to važno i za strane investitore kojima ovaj prostor sa 20 miliona potrošača može da bude veoma privlačan.

Evropski komesar je rekao da se treba usmjeriti na fizičku povezanost regiona, izgradnju saobraćajnica i željeznica, povezivanje ekonomskih tržišta i ostvarenje jednakog stepena razvoja u cijelom regionu.

Han je ocijenio da naredni korak treba da bude češće održavanje događaja kao što je današnji samit, koji je snažan signal za građane regiona, ali i građane EU.

“Sada smo u situaciji da nekoliko zemalja prolazi kroz teške unutrašnje političke krize, možda etničke tenzije, ali to treba riješiti među prijateljima”, izjavio je Han i dodao da region treba da se pripremi da postane dio EU.

Brisel, s druge strane, šalje “jasne i snažne signale ovom regionu”, a evropski lideri su i dalje posvećeni ovom projektu, iako se možda nekad čini “da su se zaustavili u svom radu”.

Han je podsjetio i da se EU oslanjala na Zapadni Balkan tokom migrantske krize i da je zbog toga region imao podršku i razumijevanje velikog broja evropskih zemalja.

Evropski komesar je čestitao premijerima regiona na političkoj opredjeljenosti da se danas okupe u Sarajevu i daju zajedničku izjavu.

Na samitu Zapadnog Balkana u Sarajevu, čiji je domaćin predsedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, učestvuju premijeri Srbije Aleksandar Vučić, Crne Gore Duško Marković, Makedonije Emil Dimitrijev, Albanije Edi Rama, Kosova Isa Mustafa i ministar spoljnih poslova Italije Anđelino Alfano.

Izvor: Beta

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru