Četvrtak, 23 Ožujak 2017 18:49

Tuga u Donjem Vakufu: Hiljade ljudi na dženazi trojici ubijenih sugrađana

Donji Vakuf danas je obavijen tugom. Mnogobrojna rodbina, prijatelji i sugrađani oprostili su se posljednji put od Omera, Ferida i Ševke koje je prije dva dana ubio Sabahudin Habib u mjestu Sokolina, nadomak općine Donji Vakuf.

Na Gradskom stadionu u Donjem Vakufu klanjana je zajednička dženaza koju su predvodili Ahmed ef. Adilović, muftija travnički, Nusret ef. Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme i Esad ef. Slipac, glavni imam Medžlisa IZ Donji Vakuf.

- Danas smo se okupili da na lijep i dostojanstven način, islamom propisan, na bolji svijet ispratimo našu trojicu braće, rahmetlije Omera Bašića, Ferida Rahmanovića i Ševku Draginovića. Vaš dolazak u ovolikom broju svjedoči koliko je ova tragedija dirnula srca svih nas, koliko je ovo težak događaj i koliko je ovaj gubitak teško podnijeti. Međutim, naša vjera nam nalaže razum, sabur i prihvatanje Allahove odredbe. Vjera Islam izuzetno cijeni život kao jednu od najvažnijih blagodati na ovom svijetu i propisuje zaštitu ljudskog života i njegovog dostojanstva - kazao je muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

On je podsjetio na Kur'anski ajet, u kojem Allah dž.š, kaže "Ko ubije jednog nevinog čovjeka, kao da je ubije cijelo čovječanstvo. Ali i ko spasi jedan ljudski život, kao da je spasio cijeli svijet". Kada bismo se pridržavali ovoga, nijedan ljudski život ne bi stradao.

- Iz ovog tužnog događaja treba da prihvatimo Allahovu odredbu, pomognemo porodicama tragično preminulih, a i mi svi treba da saburimo i izdržimo ovu bol. Najvažnije od svega jeste da zajedno doprinesemo boljem životu i sredini, boljoj međuljudskoj komunikaciji čovječanstva. Naši susreti treba da donesu radost, a ne tugu - dodao je muftija Adilović. 

Nusret ef. Abdibegović, izaslanik reisu-l-uleme, kazao je da sportski stadioni treba da budu mjesto radosnih okupljanja i druženja, a ne mjesto tuge i bole sa kojeg na bolji svijet ispraćamo tragično stradale sugrađane.

Nakon klanjanja zajedničke dženaze, 48-godišnji Ferid Rahmanović ukopan je na mezarju Horozovača, 49-godišnji Omer Bašić na mezarju Suljići – Šeherdžik a 50-godišnji Ševko Draginović na mezarju Bijeli harem.

Tuga, suze i jecaji danas su odjekivali ovom malom općinom, jer ni najstariji građani ne pamte ovakav stravičan zločin. Iza ubijenog Omera ostalo je sedmero djece, Ferida troje, dok je iza Ševke ostalo četvero.

Povodom ovog tragičnog događaja u Donjem Vakufu je proglašen Dan žalosti, koji je obilježen obaveznim isticanjem zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradi općine Donji Vakuf i drugim institucijama.

Izraze saučešća i dubokog žaljenja porodicama ubijenih ranije su uputili načelnik općine Donji Vakuf, Huso Sušić, te predsjedavajući Općinskog vijeća Donji Vakuf, Naser Rujanac.

Izvor: Faktor.ba 

Preporučujemo:

Bivšu suprugu ubio nasred ulice pred njenim bratom

Anel ubijen kamenom i zapaljen: Istraga o svirepom ubistvu dobila filmski preokret

Zavidovići: Krivolovci u šumi ubili efendiju, a ranili njegovog zeta