Nedjelja, 26 Ožujak 2017 14:15

Vučić odgovorio: Šta bi učinio ako bi Dodik održao referendum o nezavisnosti Republike Srpske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da nije pravedno što se uvijek gleda šta kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a ne vidi šta čine drugi ljudi.

Na pitanje šta bi učinio ako bi Dodik održao referendum o nezavisnosti Republike Srpske, Vučić je za bečki Standard rekao da je to što su neki pokušali reviziju presude protiv Srbije važnije od Dodikovih stavova. Vučić je ponovio da Srbija u potpunosti podržava integritet BiH, prenijeli su beogradski mediji.

Na pitanje da li je realno postizanje dogovora o jedinstvenom balkanskom tržištu na samitu 12. jula u Trstu, imajući u vidu protivljenje Crne Gore i samoproglašenog Kosova, Vučić je rekao da Crna Gora misli da je jedina država regiona koja će ući u EU prije drugih, ali da to neće biti slučaj.

On je istakao da bi dogovor o carinskoj uniji na Balkanu omogućio tržište od 20 miliona ljudi i privlačenje dva ili tri puta više investitora nego dosad, što je mnogo važnije za druge države, nego za Srbiju, koja već sada privlači više investicija od ostalih u regionu.

"To pitanje neće biti ostvareno u Trstu, jer neki neće promeniti svoju politiku, ali vrijeme i pritisak EU mogu da pomognu", dodao je on.

Govoreći o dijalogu sa Prištinom, Vučić je rekao da je kosovski parlament odlučio da obustavi dijalog Beograda i Prištine, te da sada Priština želi da protivno svom ustavu stvori "vojsku Kosova".

"Želeli su da nam nezakonito oduzmu imovinu na Kosovu, počeli su da ometaju ljude koji su želeli da kače postere iz Srbije u blizini Prištine, pripremaju novu sudsku instancu samo za suđenje Srbima za stvarne i navodne ratne zločine", rekao je Vučić.

Navodeći da je Beograd, uprkos tome, spreman da razgovara sa Prištinom i da su od pravnih pitanja važniji autoputevi i povezivanje među narodima, Vučić je istakao da "mrzi velika pravna rješenja, koja ništa ne rješavaju".

Kada je riječ o odnosima sa Hrvatskom, Vučić je rekao da je Srbija spremna da razgovara o različitim pitanjima, ali da to nije jednostavno.

"Oni su duže vrijeme vodili kampanju protiv Srbije. Ali moramo da se približimo jedni drugima. Tu nema alternative", rekao je on, dodajući da vjeruje da je hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović razborita osoba, iako nemaju iste stavove.

Izvor: N1 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru