Srijeda, 29 Ožujak 2017 17:19

Grabar-Kitarović: Saudijska Arabija i Katar gradnjom džamija šire utjecaj na Balkanu

"Prijetnja stabilnosti u Jugoistočnoj Evropi su rastući utjecaj Saudijske Arabije i Katara", rekla je Kolinda Grabar Kitarović pred studentima Univerziteta Lund, gdje je održala predavanje o temi "Jugoistočna Evropa – Poligon za dokazivanje evropske i evroatlantske odlučnosti i solidarnosti".

Naime, predsjednica Hrvatske je prilikom nedavne posjete Švedskoj naglasila kako Katar i Saudijska Arabija šire svoj utjecaj među stanovništvom kroz izgradnju džamija i drugih investicija, prenosi Index.hr.

"Bogate zemlje s Bliskog istoka imaju pravo pomagati muslimane, ali nemaju se pravo miješati u našu politiku. Mi u Hrvatskoj to nikako ne prihvatamo. A i niko drugi ne bi trebao", rekla je hrvatska predsjednica. 

Kako je naglasila, muslimani su oduvijek bili dobro integrirani u Hrvatskoj, ali se sada vidi kako je islam počeo "nicati" u regiji. 

Profesorima i studentima poručila je kako su međunarodna zajednica, Evropska unija i NATO u prošlom desetljeću izgubili usredotočenost na Jugoistočnu Evropu i zanimanje za nju.

Izvozimo oružje u Saudijsku Arabiju, a zovemo investitore iz Katara

Jedna od prijetnji stabilnosti u regiji svakako je i navodni pokušaj državnog udara u Crnoj Gori, odnosno epizoda s ruskim špijunima koja do sada nije do kraja istražena.

Na službenoj stranici Kolinde Grabar-Kitarović piše se detaljno o predavanju u Lundu, ali ne spominju se primjeri Katara i Saudijske Arabije te ruski špijuni. No, taj dio izlaganja naglašen je na službenoj stranici Univerziteta Lund koja je prenijela izlaganje hrvatske predsjednice. 

Hrvatska je samo u 2015. godini odobrila izvoz vrijedan 101 milion eura u oružju i streljivu za Saudijsku Arabiju. S druge strane, Kolinda Grabar-Kitarović već godinama poziva investitore iz Katara da ulažu u hrvatske projekte.

Izvor: Klix.ba 

Preporučujemo:

Noć kada je Rade Šerbedžija napustio Beograd: Pucali su na nas, psovali mi majku

Oluja decenije: Pijavice, velike munje i obilna kiša poharali Hrvatsku

Edin pajserom izudarao Huseina jer mu nije htio oženiti sestru